Skip to content

Fitness

FULL BODY WORKOUT

Als je begint met fitness heb je vaak veel vragen; wat voor oefeningen doe je, welk schema is goed, hoe maak ik een schema, wat zijn mijn doelen, hoe bouw je een schema op? Om je een beetje op weg te helpen hebben wij een beginners schema gemaakt dat een goed startpunt is ongeacht welk doel je hebt, of het nou afvallen is, fitter worden, sterker worden of simpelweg gezonder leven, met dit schema heb je gegarandeerd een goede start.

Een full body schema is ideaal om mee te beginnen, hierbij train je het gehele lichaam een aantal keer per week (2 tot 3 keer). Zo stimuleer je eiwitsynthese (24-48 uur na je workout) en raakt je lichaam op een goede manier gewend aan de oefeningen. Ook voorkom je hierbij te veel focus op bepaalde lichaamsdelen die hierdoor sneller geblesseerd kunnen raken.

 

Belangrijke punten in de eerste twee maanden zijn:

 

  • Focus ligt op techniek en niet het gewicht. Voer de oefening goed uit met volledige range of motion. 
  • Zorg voor een goed plan en bouw regelmaat op. Geen workout / oefeningen ter plekke verzinnen en probeer geen workout over te slaan.
  • Volg geen schema waarbij je elke spiergroep maar 1x per week traint. Hiervoor zijn je spieren nog niet genoeg ontwikkeld en dit verhoogt kans op blessure.
Fitness Schema Family Fitness

DE WORKOUT

We houden het simpel. De focus ligt op compound oefeningen, dit zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt. Begin met een gewicht dat eigenlijk te licht voelt. De aandacht ligt bij het uitvoeren van de oefening, meer gewicht komt later. 

De workout is opgebouwd uit de volgende 6 compound oefeningen:

Squat, Deadlift, Pull up, Row, Overhead press, Bench press

 

Van iedere oefening doe je 3 setjes, in één setje doe je de oefening 8-12 keer. Tussen de setjes neem je telkens minimaal 2, maximaal 3 minuutjes rust. Rust is belangrijk zodat je de volgende set weer met intentie kan doen. Deze full body workout doe je 2 of 3 keer per week, nooit opeenvolgend, neem altijd een rustdag na een workoutdag. In de eerste twee maanden adviseren we niet meer dan 3 keer per week te trainen. Je spieren kunnen dan rustig wennen en goed herstellen. Herstel is misschien wel het áller áller belangrijkste.
Fitness Schema Utrecht

Progressie, Motivatie en “het Schema”

Een belangrijk woord in de fitnesswereld is: progressie. Via vooruitgang meet je resultaat en dit kan enorm motiveren. Het is in het begin belangrijk jezelf te blijven motiveren, dus ga vooral op zoek naar progressie. Dit kan zijn dat je na een week een oefening langzaam met ietsje meer gewicht kan doen, maar blijf letten op de uitvoering! Of zoek bijvoorbeeld progressie in foto’s van jezelf voor de spiegel. Vind iets wat voor jou motiverend werkt.

 

Dan de oefeningen, op YouTube staan talloze video’s met goede visuele uitleg. Daarnaast is het handig om een in te vullen schema te maken om jouw progressie bij te houden in de eerste twee maanden. Stel de eerste keer vooral vragen aan andere mensen in de sportschool, of vraag iemand van Family Fitness je op weg te helpen. Succes met het begin van jouw sport journey!